Námestie mieru 2, 080 01 Prešov, IČO: 37870475
  • Anglická verzia
  • Nemecká verzia
  • Francúzska verzia
  • Poľska verzia
  • Ruská verzia
  • Maďarská verzia
  • Ukrajinská verzia
  • Rusínska verzia
Textová verziaMapa stránkyTlačiť Odoslať RSS logo stránky youtubelogo portálu Twitterlogo portálu Facebook

Dôležitý oznam!

Práve sa nachádzate na starom webovom sídle Prešovského samosprávneho kraja po-kraj.sk, ktorý slúži na archívne účely.

Všetky aktuálne informácie nájdete na novej adrese: www.psk.sk
 

 

 
Späť

Program spoločných podujatí na rok 2008

Medzivládna komisia ocenila vzájomné aktivity regiónov

 

V dňoch 13. - 14. decembra 2007 sa uskutočnilo v poradí už 6. zasadnutie Medzivládnej slovensko-ukrajinskej komisie pre cezhraničnú spoluprácu. 

Zasadnutie sa uskutočnilo v rekreačnej oblasti Bogoľvar v Antalovciach neďaleko Mukačeva. Za PSK sa ho zúčastnili predseda PSK, Peter Chudík, ako člen komisie a Juraj Latta, pracovník oddelenia medzinárodnej spolupráce.

Cieľom zasadnutia bolo prerokovať zásadné otázky cezhraničnej spolupráce oboch krajín. Predstavitelia štátnej správy a samosprávy oboch krajín hľadali odpovede na aktuálne otázky a výzvy rozvoja cezhraničnej spolupráce. Dôraz bol kladený na riešenie problémov na slovensko-ukrajinskej hranici a hraničných priechodoch vo všeobecnosti a v súvislosti s očakávaným vstupom SR do tzv. Schenenského priestoru, prezentáciu výsledkov monitoringu schengenskej hranice, na spoločnú kontrolu na štátnej slovensko-ukrajinskej hranici. Účastníci zasadnutia hľadali možnosti rozvoja spolupráce na hraničných vodách v oblasti ochrany pred povodňami a možnosti spolupráce v medzinárodnej železničnej doprave. Odzneli tiež informácie o stave príprav na uzatvorenie dohody o malom pohraničnom styku v prihraničných slovensko-ukrajinských oblastiach.

Osobitný blok zasadnutia bol venovaný cezhraničnej spolupráci medzi PSK a Zakarpatskou oblasťou v kontexte s napĺňaním uzatvorenej dohody o spolupráci. Hlavní predstavitelia oboch regiónov i niektorí členovia komisie vyzdvihli vysoký stupeň rozvoja vzájomných vzťahov a cezhraničnej spolupráce oboch regiónov. Ocenili fakt, že spolupráce sa rozšírila do nových oblastí a najmä v roku 2007 sa spolupráca dynamicky rozvíjala.

V kontexte s pozitívnym hodnotením stavu a úrovne rozvoja cezhraničnej spolupráce v závere prvého dňa zasadnutia 13. decembra, podpísali predseda PSK, Peter Chudík a jeho regionálny partner predseda Zakarpatskej oblastnej štátnej administrácie, Oleh Olodarovič Havaši Program spoločných podujatí na rok 2008.
Ide o základný riadiaci dokument rozvoja cezhraničnej spolupráce na dané obdobie, ktorý predpokladaná realizovať značné množstvo aktivít najmä v oblasti vzájomnej výmeny delegácií, v oblasti školstva, kultúry, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu, ale tiež v oblasti podpory podnikania, sociálnych služieb a v neposlednom rade tiež v oblasti podpory rozvoja spolupráce z úrovne miestnej samosprávy.

 

Juraj Latta
oddelenie medzinárodnej spolupráce
Kancelária predsedu

Fotogaléria:

Kontakty

Prešovský samosprávny kraj
Odbor projektového riadenia 
Námestie mieru 2 
080 01 Prešov

Sekretariát:
051/7081 572 

    

Aktuálne výzvy

        

HUSKROUA ENI Maďarsko - Slovensko - Rumunsko - Ukrajina 2014 - 2020

    

logo programu - Interreg Poľsko - Slovensko PL-SK

Publikované: 06.05.2009 / Aktualizované: 06.05.2009 HoreTlačiť