Námestie mieru 2, 080 01 Prešov, IČO: 37870475
  • Anglická verzia
  • Nemecká verzia
  • Francúzska verzia
  • Poľska verzia
  • Ruská verzia
  • Maďarská verzia
  • Ukrajinská verzia
  • Rusínska verzia
Textová verziaMapa stránkyTlačiť Odoslať RSS logo stránky youtubelogo portálu Twitterlogo portálu Facebook

Dôležitý oznam!

Práve sa nachádzate na starom webovom sídle Prešovského samosprávneho kraja po-kraj.sk, ktorý slúži na archívne účely.

Všetky aktuálne informácie nájdete na novej adrese: www.psk.sk
 

 

 
Späť

XX. ročník Malopoľskej súťaže gastronomických škôl v Krakove

Úspech mladých gastronómov v Krakove

Školstvo

Študenti SOŠ gastronómie a služieb z Prešova sa zúčastnili 7. - 9. marca 2019 XX. ročníka Malopoľskej  súťaže gastronomických škôl v Krakove. Organizátorom súťaže je gastronomická škola č.1 v Krakove v spolupráci s Poľnohospodárskou univerzitou, Poľskou asociáciou barmanov, Krakovskou obchodnou kongregáciou a Národným strediskom pre podporu poľnohospodárstva. Súťažilo  sa v kategórii: kuchár, cukrár, čašník a barman. Téma sa niesla v znamení kulinárskeho dedičstva  a cieľom súťaže bolo:

  • podpora rozmanitosti jedál a nápojov, ako aj kulinárskych tradícii,
  • vyhodnotenie vlastných odborných zručností,
  • integrácia škôl s rovnakým vzdelávacím profilom,
  • rozvoj odborných záujmov študentov,
  • prebudenie myšlienok a iniciatív,
  • vytváranie estetiky a krásy,
  • nadviazanie spolupráce so školami zo zahraničia.

V silnej konkurencii Poľska, Francúzska, Číny, Gruzínska, Cypru, Chorvátska, Nemecka a Slovenska naša škola získala v kategórii cukrár dvakrát 1. miesto, o ktoré zabojovala žiačka II. C triedy štvorročného učebného odboru – cukrár kuchár Alexandra Bašistová, pripravovala tartaletku pre 10 osôb a Andrea Pališinová predstavila svoj moderný dezert pre 10 osôb.  V kategórii kuchár si 2. miesto odniesol Daniel Ferenc žiak III. B triedy študijného odboru kuchár, ktorý si svoje striebro zaslúžil za prípravu bravčovej panenky v keli, vyprážaného krídelka v syrovej tempure, košíčka z lístkového cesta plneného prepeličím vajíčkom, bryndzovej teriny s prosciuttom, šampiňónovej a jogurtovej omáčky s bylinkami. Žiačky I. B triedy študijného odboru čašník servírka Petra Smolková a Melánia Marcinová sa tešili z 2. miesta v kategórii čašník za prípravu a obsluhu slávnostnej tabule. Prípravou miešaných nápojov si Petra Smolková domov priniesla 3. miesto. Za úspechom žiakov je popri ich zručnosti a talente aj práca MOV, ktorí sa venujú príprave našich mladých gastronómov.                                

Bohatý a náročný program medzinárodnej súťaže nezabránil prehliadke krásneho a  historického Krakova.

Ďakujeme za reprezentáciu školy aj Prešovského kraja a blahoželáme k úspechu.

***

SOŠ gastronómie a služieb
SDH 3, Prešov

Fotogaléria

 

Publikované: 14.03.2019 / Aktualizované: 14.03.2019 HoreTlačiť