Študenti SOŠ gastronómie a služieb z Prešova sa zúčastnili 7. - 9. marca 2019 XX. ročníka Malopoľskej súťaže gastronomických škôl v Krakove. Organizátorom súťaže je gastronomická škola č.1 v Krakove v spolupráci s Poľnohospodárskou univerzitou, Poľskou asociáciou barmanov, Krakovskou obchodnou kongregáciou a Národným strediskom pre podporu poľnohospodárstva. Súťažilo sa v kategórii: kuchár, cukrár, čašník a barman. Téma sa niesla v znamení kulinárskeho dedičstva a cieľom súťaže bolo:
V silnej konkurencii Poľska, Francúzska, Číny, Gruzínska, Cypru, Chorvátska, Nemecka a Slovenska naša škola získala v kategórii cukrár dvakrát 1. miesto, o ktoré zabojovala žiačka II. C triedy štvorročného učebného odboru – cukrár kuchár Alexandra Bašistová, pripravovala tartaletku pre 10 osôb a Andrea Pališinová predstavila svoj moderný dezert pre 10 osôb. V kategórii kuchár si 2. miesto odniesol Daniel Ferenc žiak III. B triedy študijného odboru kuchár, ktorý si svoje striebro zaslúžil za prípravu bravčovej panenky v keli, vyprážaného krídelka v syrovej tempure, košíčka z lístkového cesta plneného prepeličím vajíčkom, bryndzovej teriny s prosciuttom, šampiňónovej a jogurtovej omáčky s bylinkami. Žiačky I. B triedy študijného odboru čašník servírka Petra Smolková a Melánia Marcinová sa tešili z 2. miesta v kategórii čašník za prípravu a obsluhu slávnostnej tabule. Prípravou miešaných nápojov si Petra Smolková domov priniesla 3. miesto. Za úspechom žiakov je popri ich zručnosti a talente aj práca MOV, ktorí sa venujú príprave našich mladých gastronómov.
Bohatý a náročný program medzinárodnej súťaže nezabránil prehliadke krásneho a historického Krakova.
Ďakujeme za reprezentáciu školy aj Prešovského kraja a blahoželáme k úspechu.
***
SOŠ gastronómie a služieb
SDH 3, Prešov