Námestie mieru 2, 080 01 Prešov, IČO: 37870475
  • Anglická verzia
  • Nemecká verzia
  • Francúzska verzia
  • Poľska verzia
  • Ruská verzia
  • Maďarská verzia
  • Ukrajinská verzia
  • Rusínska verzia
Textová verziaMapa stránkyTlačiť Odoslať RSS logo stránky youtubelogo portálu Twitterlogo portálu Facebook

Dôležitý oznam!

Práve sa nachádzate na starom webovom sídle Prešovského samosprávneho kraja po-kraj.sk, ktorý slúži na archívne účely.

Všetky aktuálne informácie nájdete na novej adrese: www.psk.sk
 

 

 
Späť

,,SLOVAK BARISTA CUP“ 2019

BARISTKY ZO STAREJ  ĽUBOVNE BODUJÚ AJ VO ŠTVRTOM KOLE

Školstvo

Krásy Žilinského kraja a aj kávovú pýchu Slovenska si užili súťažiaci štvrtého kola baristickej súťaže pre juniorov ,,SLOVAK BARISTA CUP“ 2019, ktoré sa po prvý krát uskutočnilo v spolupráci s Hotelovou akadémiou v Žiline.

26. september sa stal dňom oslavy správnej prípravy kávy v priestoroch hostiteľskej školy. Profesionálny tím Hotelovej akadémie, hlavný organizátor a garant súťaže, akreditované školiace stredisko Academy of Coffee, zabezpečili príjemnú rodinnú atmosféru prvého kola tohto školského roka. Cesta za dosiahnutím kávového sna mladých baristov je tak už v druhej polovici a každý z nich má na svojom konte zopár bodov. Na konci kalendárneho roka sa zrátajú všetky vysúťažené body zo všetkých kôl a víťaz z kategórie starších žiakov a aj žiakov prvých ročníkov získa okrem hodnotných cien od našich partnerov aj neopísateľný kávový zážitok.

Obrovskou motiváciou zúčastňovať sa tejto súťaže je okrem hlavnej výhry,  fakultatívneho pobytu na kávovníkových plantážach v Brazílii, najmä radosť z opätovných stretnutí s priateľmi a získavanie nových vedomostí a zručností. V každom kole je vidieť obrovský progres súťažiacich nielen v jednotlivých zručnostiach, ale i v ich osobnosti a prehlbovaní lásky ku káve. Práve vďaka týmto mladým ľudom má kávová kultúra Slovenska svetlú budúcnosť.

Súťažiaci sa predstavili v dvoch hlavných bodovacích disciplínach. Nastavenie mlynčeka a príprava dvoch espries, dvoch cappuccín a dvoch voľných nápojov, v ktorých základ muselo byť espresso. Každý súťažiaci absolvoval aj novú, zatiaľ len vzdelávaciu disciplínu, alternatívnu prípravu kávy. V každom kole tohto ročníka súťaže je predstavovaná jedna z najviac používaných alternatív na Slovensku i vo svete. Po príprave kávy cez Chemex, Aeropress, Džezvu sa baristi vrhli na ďalšiu z príprav kávy, Hario V6O. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov boli hlavné body záujmu našich komisárov vo všetkých disciplínach.

Baristky našej školy Diana Bachledová a Júlia Filičková opäť ukázali svoje kvality v príprave skvelého espressa, cappuccina a kávového miešaného nápoja, kde si od technických a degustačných komisárov vyslúžili nejednu pochvalu.

Diana Bachledová z II. HOA vo svojej kategórii – prvák obsadila 6. miesto z 11 súťažiacich a v celkovom bodovaní je na treťom mieste. Júlia Filičková z IV. HOA obsadila nádherné 2. miesto z 12 súťažiacich a v celkovom bodovaní zastáva piatu priečku.

Obom dievčatám srdečne blahoželáme!

Fotogaléria:

Publikované: 01.10.2019 / Aktualizované: 01.10.2019 HoreTlačiť