Námestie mieru 2, 080 01 Prešov, IČO: 37870475
  • Anglická verzia
  • Nemecká verzia
  • Francúzska verzia
  • Poľska verzia
  • Ruská verzia
  • Maďarská verzia
  • Ukrajinská verzia
  • Rusínska verzia
Textová verziaMapa stránkyTlačiť Odoslať RSS logo stránky youtubelogo portálu Twitterlogo portálu Facebook

 

 
Späť

Týždeň v PSK - november 46. týždeň 2022

Týždeň v PSK - november 2022 - 46. týždeň

Týždeň v PSK

Videozáznam

 

Obsah

  1. 8,7 mil. eur pre projekty v Poloninách
  2. Mládežnícky delegát SR pri OSN
  3. Pozvánka do Divadla Alexandra Duchnoviča
  4. Makovická struna 2022

Textová alternatíva videozáznamu

Jingel úvod

Headline titulky (flashové správy - správy zobrazujúce pri každom príspevku v spodnej časti)

  • PSK sa stal laureátom ocenenia Vzácny partner 2022. Organizácia Úsmev ako dar ju udelila krajskej nadácii za vytrvalú a výnimočnú pomoc ohrozeným deťom na Slovensku. PSK si cenu prevzal pri príležitosti 40. výročia založenia organizácie v Primaciálnom paláci v Bratislave.

  • Nezisková organizácia Nádej Prešov poskytujúca sociálne služby prešla vďaka krajskej dotácii vo výške 20 700 eur rekonštrukciou. Projekt riešil výmenu okien a nevyhnutnú opravu strechy prepájacej chodby, cez ktorú sa prechádza z hlavnej budovy zariadenia do kuchyne.

  • Európska komisia schválila programový dokument Interreg na implementáciu programu Interreg VI-A NEXT Maďarsko-Slovensko-Rumunsko-Ukrajina 2021-2027. Vyhlásenie prvej výzvy na predkladanie návrhov sa predpokladá začiatkom roka 2023. V programe je vyčlenených 66 miliónov eur z finančných prostriedkov EÚ.

  • V celoštátnom finále jubilejného 25. ročníka súťaže AMAVET uspeli Kristiána Sarah Klebanová z Gymnázium L. Stöckela v Bardejove, ktorá zvíťazila v kategórii Biológia a Vanesa Smoľaková s Vanessou Ciskovou z SPŠ elektrotechnickej Prešov. Dominovali v kategórii Informatika a počítačové inžinierstvo. Ocenené žiačky svoje projekty odprezentujú v zahraničí.

Jingel PSK

8,7 mil. eur pre projekty v Poloninách
Týždeň v PSK: Regionálny rozvoj (flashové správy)

V Národnom parku Poloniny sa zrealizuje 13-násť atraktívnych rozvojových projektov mäkkého turizmu, z toho tri pod hlavičkou organizácií PSK. Za takmer 8,7 milióna eur sa nakúpi nová technika pre poloninské cyklochodníky, rozšíri sa astronomické observatórium v Kolonici o nové pavilóny a Poloniny sa zdigitalizujú. V národnom parku vznikne tiež nové múzeum, environmentálne centrum, oživia sa tu remeslá a zachránia lúky. Projekty získali podporu z rezortu životného prostredia a financované budú z Plánu obnovy a odolnosti. Zrealizované by mali byť do konca marca 2026.

Grafika  -ak treba na 2x – dať potom aj horný titulok

Schválené projekty pre NP Poloniny

pre organizácie v pôsobnosti PSK

Vihorlatská hvezdáreň – observatórium na Kolonickom sedle  288-tisíc eur

- vzniknú dva nové pozorovacie pavilóny

Správa a údržba ciest PSK                                                                   300-tisíc eur

- technika pre poloninské cyklotrasy

Inovačné partnerské centrum Prešov                                             190-tisíc eur

- zrealizuje sa digitálna podoba NP

 

Ďalšie schválené projekty

- Environmentálna výchova v Novej Sedlici

- Environmentálne centrum v Topoli

- Modrá chyžka – oživené remeslá, hrnčiarska dielňa

- Oddychová zóna pre turistov pri Bigovskom potoku

- Tradičná mazanka v Zboji

- Implementácia konceptu prírodného turizmu v Poloninách

- Zmierňovanie negatívnych dopadov zmeny klímy v Zemplínskych Hámroch

- Obnova tradičných architektonických prvkov a rekonštrukcia terénnej stanice v Stakčíne

- Múzeum rusínskej kultúry v Stakčíne

- Záchrana poloninských lúk

« obsah

 Jingel - PSK Týždeň v PSK

Mládežnícky delegát SR pri OSN
Týždeň v PSK: Školstvo (flashové správy)

Členovia školských parlamentov sa na župnom úrade stretli s mládežníckym delegátom pri OSN Michalom Salínim, ktorý zastupuje záujmy slovenskej mládeže v zahraničí. Na stretnutí predstavil svoj životný príbeh a agendu, ktorou sa zaoberá.

Nasleduje priama reč.

  • Michal Salíni, mládežnícky delegát SR pri OSN: "Reprezentácia slovenskej mládeže v zahraničí. To znamená, že mal som možnosť byť na našej stálej misii pri OSN v New Yorku, zúčastňovať sa zasadaní tretieho výboru, ale aj mnoho iných udalostí a sideeventov. Tak isto som mal prejav pred tretím výborom."

Svoje skúsenosti a pohľad na otázky mládežníckej politiky priniesol v rámci svojej tour aj do Prešovského kraja. Mládežnícky delegát zastupujúci Slovensko pri OSN môže mladých ľudí inšpirovať do ich ďalšej práce v stredoškolských študentských parlamentoch.

Nasleduje priama reč.

  • Jaroslava Molčanová, SOŠ pedagogická, Prešov: "Je to v podstate o organizovaní a zlepšení života v škole, aby to nebol len stereotyp, že idem do školy, naučím sa, napíšem si písomky a idem domov, ale snažíme sa im spríjemňovať život na tej škole, aby sa tam cítili ako doma. Teraz sme robili projekt Iný svet, kde sme spravili child-zónu."
  • Lenka Pavlová, Gymnázium C. Daxnera, Vranov n/T.: "My na našej škole organizujeme rôzne akcie ako napríklad plesy alebo rôzne zbierky. V tom živote nás to ďalej posúva, že vieme aj my mladší niečo také zorganizovať."
  • Róbert Mészáros, SPŠ stavebná, Prešov: "Určite je to pre nás veľkou inšpiráciou, že aj toto je cesta, ktorou sa môžeme my mladí do budúcna uberať."
  • Michal Salíni, mládežnícky delegát SR pri OSN: "Ja som tiež len mladý človek a tiež som mal za sebou nejaký vývoj, nejakú cestu."

Stretnutia sa zúčastnilo viac ako 60 mladých ľudí z viacerých stredných škôl PSK. Každý mládežnícky delegát pri OSN má témy a priority, ktorým sa venuje.

Nasleduje priama reč.

  • Michal Salíni, mládežnícky delegát SR pri OSN: "V spolupráci ešte s inými inštitúciami budem venovať svoju pozornosť tematike mentálneho zdravia a kritického myslenia medzi mládežou."

Podujatie sa zrealizovalo v spolupráci s Národným inštitútom vzdelávania a mládeže a bolo aj odkazom na aktuálne prebiehajúci Európsky rok mládeže.

« obsah

Jingel - PSK Týždeň v PSK

Pozvánka do Divadla Alexandra Duchnoviča
Týždeň v PSK: Kultúra (flashové správy)

Ukážka predstavenie – 6 sek.

Známe a časom overené divadelné hry si môžete pozrieť aj v podaní hercov Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove. Najnovšie je to Žobrácka opera, ktorú napísal John Gay ešte v roku 1728. Pôvodne ako paródiou na veľké opery známych divadelných scén.

Ukážka predstavenie – 5 sek.

Nasleduje priama reč.

  • Marián Marko, riaditeľ DAD v Prešove: "Sme chceli priniesť niečo, aby diváci mali možnosť aspoň na chvíľu zabudnúť na všetko, čo sa okolo nás deje. Preto sme si vybrali humorno-hudobný titul."
  • Ľudmila Lukačíková, ako Katty Klebetná: "Lebo ľudia chcú prísť do divadla, chcú vidieť to divadlo, a preto sa snažíme doviesť aj nejakú komédiu – aj tá Žobrácka opera to je ten pokus toho kabaretu."

Ukážka predstavenie – 5 sek.

Herci servírujú Žobrácku operu divákovi ako undergroundový kabaret v zločineckom prostredí, kde sa Kapitán, vodca lupičskej bandy a záletník, dostane do milostného trojuholníka. Samozrejme, všetko sa to odohráva v rusínskom jazyku.

Ukážka predstavenie – 5 sek.

Nasleduje priama reč.

  • Vladimír Roháč, ako Kapitán Macheath: "Vieme, o koho sa jedná, ako je charakterizovaný vlastnosťami, tak tu týmto spôsobom, že to bolo urobené na veselohru a v rámci / kabaret, tak bolo to pre mňa jednoduchšie znášať, keďže je to vnímané ako veľká, veľmi prijemná veselohra."
  • Zuzana Kovalčíková, ako Polly Udavačová: "Ja som sa do niekoho zaľúbila a rodičia to nevedia rozdýchať, pretože pre nich partnerstvo nefunguje z lásky, ale len čisto z nejakých obchodných účelov."

Ukážka predstavenie – 5 sek.

Nasleduje priama reč.

  • Ľudmila Lukačíková, ako Katty Klebetná: "My sme ako tri barmanky, tri múzy – ešte kolegynka Jarka Sisáková a Laďka Štefániková, tak my sme tam za barom, keď treba obsluhujeme, keď treba spievame."

Ukážka predstavenie – 5 sek.

Ak máte do krajského mesta Prešov ďaleko, divadlo Alexandra Duchnoviča príde za vami do regiónu. Ako zájazdové divadlo hrá v mestách a obciach v celom Prešovskom kraji.

Nasleduje priama reč.

  • Marián Marko, riaditeľ DAD v Prešove: "Veľmi sa teším tomu, že v našom regióne v našich mestečkách a dedinkách, je o naše divadlo veľký záujem."
  • Vladimír Roháč, ako Kapitán Macheath: "V rusínskom jazyku: Drahí diváci, my by sme vás chceli srdečne pozvať do Divadla Alexandra Duchnoviča, nielen na Žobrácku operu, ale aj na ďalšie predstavenia."
  • Zuzana Kovalčíková, ako Polly Udavačová: "Ktoré si myslím, že sú v rusínskom jazyku, ale všetci im budete rozumieť ."

Ukážka predstavenie – 5 sek.

« obsah

Makovická struna 2022
Týždeň v PSK: Kultúra (flashové správy)

Ukážka vystúpenie – 5 sek.

Už v poradí 48. ročník celoslovenskej súťažnej prehliadky spevákov ľudových piesní Makovická struna sa konal aj na Veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove 13. novembra. V prešovskom divadle sa rusínskymi a ukrajinskými piesňami predstavili víťazi jednotlivých regionálnych kôl.

Ukážka 5 sek.

Makovická struna sa prvýkrát uskutočnila ešte v roku 1972 v Bardejove a každoročne sa teší veľkému záujmu spevákov a verejnosti. Jej cieľom je popularizovať ľudovú hudbu a objavovať nové pesničky, ale aj spevácke talenty. Podujatie organizuje Ústredná rada Zväzu Rusínov a Ukrajincov Slovenska.

Ukážka 5 sek.

« obsah

Kontakty

Prešovský samosprávny kraj
Oddelenie komunikácie a propagácie
Námestie mieru 2 
080 01 Prešov

E-mail: hovorca@psk.sk

Mgr. Daša Jeleňová

Kancelária predsedu PSK, oddelenie komunikácie
tlačový hovorca PSK, vedúca oddelenia
dasa.jelenova@psk.sk
tel: 051/7081 135, +421 904 832 004
miestnosť: 150 I. poschodie

    

Rýchle odkazy

Užitočné odkazy

 

Newsletter Prešovského samosprávneho kraja prihláste sa na odber

 

Publikované: 18.11.2022 / Aktualizované: 30.11.2022 HoreTlačiť