Námestie mieru 2, 080 01 Prešov, IČO: 37870475
  • Anglická verzia
  • Nemecká verzia
  • Francúzska verzia
  • Poľska verzia
  • Ruská verzia
  • Maďarská verzia
  • Ukrajinská verzia
  • Rusínska verzia
Textová verziaMapa stránkyTlačiť Odoslať RSS logo stránky youtubelogo portálu Twitterlogo portálu Facebook

Dôležitý oznam!

Práve sa nachádzate na starom webovom sídle Prešovského samosprávneho kraja po-kraj.sk, ktorý slúži na archívne účely.

Všetky aktuálne informácie nájdete na novej adrese: www.psk.sk
 

 

 
Späť

Hviezdoslavov Kubín 2010

12.05.2010

Umiestnenia recitátorov z nášho regiónu - Prešov, Sabinov

Hviezdoslavov Kubín po 56.-krát

Aprílová recitačná žatva

dekoračný obrázok56 rokov v živote človeka je čas, v ktorom stojí na maxime svojich síl a pomaly začínať bilancovať. 56 rokov v živote súťaže je čas, v ktorom 2. či už aj 3. generácia organizátorov môže bilancovať. Koľko recitátorov, koľko textov, koľko medzinárodných umiestnení – to na jednej strane. Na strane druhej – koľko nádherných umeleckých zážitkov, koľko zaujímavých ľudí, koľko stretnutí, ktoré prerástli do celoživotných priateľstiev. Takto bilancovať môžu nielen organizátori celoštátnej , ale aj okresných a krajských kôl súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktorá je súťažou v umeleckom prednese poézie, prózy a divadiel poézie a v tomto roku slávi svoje 56. narodeniny.

Aj v tomto roku súťaž potvrdila nielen zmysluplnosť svojej existencie, ale aj vysokú estetickú hodnotu, ktorú so sebou, v podobe umeleckých zážitkov, prináša. Stalo sa tak nielen na okresných kolách súťaže, ale aj na jej krajských kolách, ktoré sa konali v závere mesiaca apríl v Starej Ľubovni a vo Svidníku. Staroľubovnianska súťaž patrila žiakom základných škôl a Svidník privítal študentov stredných škôl, vysokoškolákov a pracujúcich ako aj divadlá poézie. Na týchto súťažiach sa predstavili aj recitátori z prešovského a sabinovského okresu – víťazi okresných kôl súťaže. Ich vystúpenia zaujali nielen publikum, ale svojimi interpretáciami oslovili aj odborné poroty, ktoré rozhodli, že na krajskom kole v Starej Ľubovni boli ocenení:

  • Frederik Fedorko /ZŠ Mukačevská Prešov, I. kategória poézia/, Laura Kravcová /ZŠ Rožkovany, I. kategória poézia/, Soňa Popjaková /ZŠ Kúpeľná Prešov, II. kategória poézia/ a Kristián Varholák /ZŠ Komenského 113 Lipany, II. kategória próza/, a to diplomom za výborný prednes.
  • Viktória Ištvanová /Gymn. a CZŠ sv. Mikuláša Prešov, I. kategória próza/ a Barbora Karnišová /ZŠ Čsl. armády Prešov, II. kategória poézia/ získali 3. miesto.
  • Natália Kuková /Gymnázium J. A. Raymana, II. kategórii próza/ a Radka Balážová /ZŠ Máj. námestia, III. kategória poézia/ boli ocenené 2. miestom.
  • Lucia Demjanová /ZUŠ M. Moyzesa, II. kategória poézia/ - pedagóg PaedDr. M. Kuderjavá, a Katarína Rozkošová /ZŠ Rožkovany, I. kategória poézia/ - pedagóg Mgr. Darina Jacová - získali 1. miesto a budú naše okresy reprezentovať na celoštátnej súťaži Hviezdoslavov Kubín v Dolnom Kubíne.

Aj na svidníckej krajskej prehliadke zazneli zaujímavé a hodnotné texty, ktoré boli interpretované na vynikajúcej úrovni. Medzi najlepšie vystúpenia patrili prednesy „našich“ recitátorov. Svedčia o tom aj ich umiestnenia. 

V sekcii poézie

  • zaujal prednes Natálie Vaňovej /Gym. sv. Moniky Prešov/, ktorý bol ocenený 2. miestom.
  • 1. miesto za najlepšiu interpretáciu – prednes textu J. Buzássyho - si odniesol Matej Marušin, ktorého umelecky vedie PhDr. Emília Alcnauerová /SPŠ strojnícka Prešov/.

V sekcii prózy si umiestnenia rozdelili dievčatá , ktoré umelecky vedie PaedDr. Mária Kuderjavá /ZUŠ M. Moyzesa Prešov/.

  • Danka Straková /Gymnázium J. A. Raymana Prešov/ získala diplom za 3.miesto,
  • Michaela Piesyková /Gymnázium na Konštantínovej ul. Prešov/ bola za svoju interpretáciu ocenená 2. miestom a
  • Anna Rakovská /ZUŠ M. Moyzesa Prešov/ si za prednes textu S. Rakúsa odniesla 1. miesto a zodpovednú úlohu reprezentovať, spolu s Matejom Marušinom, náš kraj na celoštátnej súťaži v Dolnom Kubíne.

Tú istú milú povinnosť má aj Mgr. Soňa Pariláková, PhD., ktorá sa ako víťazka v V. vekovej kategórii /prednes pracujúcich a vysokoškolákov/ tiež predstaví v Dolnom Kubíne.

Na súťaži sa vystúpilo aj Divadlo poézie MAM, ktoré pracuje pri ZUŠ M. Moyzesa v Prešove a pod vedením PaedDr. Márie Kuderjavej predstavilo inscenáciu Kolomijky. Aj týchto talentovaných hercov a recitátorov privíta v júni dolnokubínske publikum.

Všetkým víťazom blahoželáme a postupujúcim prajeme veľa úspechov na celoštátnej súťaži v Dolnom Kubíne, ktorá sa v tomto roku po prvýkrát začne 23. júna.

 

PhDr. Dagmar Rusnáková
ŠOS Prešov

Kontakty

Prešovský samosprávny kraj
Oddelenie komunikácie a propagácie
Námestie mieru 2 
080 01 Prešov

E-mail: hovorca@psk.sk

Mgr. Daša Jeleňová

Kancelária predsedu PSK, oddelenie komunikácie
tlačový hovorca PSK, vedúca oddelenia
dasa.jelenova@psk.sk
tel: 051/7081 135, +421 904 832 004
miestnosť: 150 I. poschodie

    

Rýchle odkazy

Užitočné odkazy

 

Newsletter Prešovského samosprávneho kraja prihláste sa na odber

 

Publikované: 11.05.2010 / Aktualizované: 12.05.2010 HoreTlačiť