Záverečné skúšky 2014
Maturanti predviedli svoje vedomosti a zručnosti
V Strednej odbornej škole na mierovej ulici v Humennom prebiehali od 16. do 19. júna záverečné skúšky. Počas niekoľkých dní 52 žiakov školy v piatich učebných odboroch preukázalo svoje vedomosti, zručnosti a schopnosti, ktoré nadobudli počas štúdia. Skúšky sa skladajú z troch častí: písomnej, praktickej a ústnej. Skúšobná komisia sa skladá zo stálych členov (predseda, podpredseda a triedny učiteľ). Ďalšími členmi skúšobnej komisie sú majster odbornej výchovy a učiteľ odborných predmetov. Škola zaistila priestory a potrebné materiálno-technické prostriedky pre žiakov všetkých učebných odborov.
V učebnom odbore kaderník sa počas praktickej časti predviedlo 18 žiakov účesmi zhotovovanými v štyroch vyžrebovaných témach - melírovanie vlasov, farbenie vlasov, trvalá ondulácia a módny strih. Povinnými témami boli pánsky strih, dámsky strih a náročná účesová tvorba. Pri týchto účesoch sa hodnotil nielen správny technologický postup, ale aj využitie módnych trendov, tvorivosť, samostatnosť a estetická úprava modelov. Kreativita žiakov je nevyčerpateľná a spolu so sofistikovaným prístupom k móde vždy vytvára unikátne modely, ktoré premenia celkový outfit na nezabudnuteľný.
Otázkami stravovania pred alebo po športovom výkone, zásadami stravovania zdravého životného štýlu i výberom správnych potravín a ich začleňovaním do svojho jedálnička sa zaoberalo deväť žiakov v odbore hostinský. Recepty zdravého stravovania sú vždy v móde. V rámci témy Vyhlásenie športovca roka žiaci predviedli svoje skúsenosti v oblasti zdravej výživy. Zdôraznili, že neexistuje žiadna špeciálna diéta zaručujúca špecifické zvýšenie výkonnosti. Stravovacie nároky a celkové energetické krytie je u každého jedinca individuálne a špecifické. Postava snov sa dá docieliť dôsledným športovým programom, ale nevyhnutná je práve ideálna strava.
V učebnom odbore autoopravár – mechanik vykonávalo záverečnú skúšku 13 žiakov, ktorí podľa vyžrebovaných tém diagnostikovali a odstraňovali rôzne poruchy, kontrolovali a opravovali jednotlivé súčiastky, prakticky predviedli prezúvanie pneumatík i servisné prehliadky áut. Preverené praktické zručnosti zvyšujú ich šance na lepšie uplatnenie sa na trhu práce.
Žiaci z učebného odboru cukrár pripravovali cukrárske výrobky na tému marcipánové dobroty. Sedem žiakov z tohto odboru zhotovilo na profesionálnej úrovni torty s kreatívnym názvami ako Sladká elegancia, Rozprávkové blues, Biely sen, Voňavá kytička, Podmorské divadlo, Čaro života, Plesová sezóna a Dar z lásky. Okrem týchto nádherných a chutných tort žiaci pripravili rôzne druhy zákuskov, závinov a marcipánových ozdôb. Všetky zhotovené sladkosti boli pastvou nielen pre oči, ale potešili hlavne maškrtné jazýčky.
Piati žiaci z učebného odboru stolár v praktickej časti záverečnej skúšky zúročili svoje vedomosti a zručnosti a vyrobili podnos, vyrezávanú podnožku, sedačku a stojan v tvare mriežky. Hodnotenie bolo zamerané dodržiavanie technologických postupov, presnosť konštrukčných spojov a estetický vzhľad a funkčnosť výrobkov. Za všetko hovoria výsledky ich prác, ktoré dopadli nad očakávania a všetkých milo prekvapili.
Sme presvedčení, že nielen príprava na záverečné skúšky, ale i vzdelávanie a odborný výcvik v rámci celého štúdia, poskytli žiakom dostatok užitočných poznatkov a spôsobilostí, ktoré im pomôžu uplatniť sa v ich budúcom povolaní, či úspešne pokračovať v ďalšom štúdiu.
***
Humenné 19. júna 2014
RNDr. Oľga Skysľaková
riaditeľka SOŠ