Carpatia carving Cup 2013 Svidník
Súťaž študentov hotelových akadémií
Na námestí vo Svidníku sa 25. apríla uskutočnil 2. ročník súťaže Carpatia Caring Cup 2013 – umelecké vyrezávanie do ovocia a zeleniny. Zorganizovali ju študenti a pedagógovia Spojenej školy – Hotelovej akadémie vo Svidníku v spolupráci s Centrom voľného času Giraltovce. Súťaž sa konala pod záštitou Tomáša Vidu, organizátora carvingfruitovej súťaže Danubius GASTRO GARVING CUP Slovensko, ktorý bol zároveň garantom a hlavným hodnotiacim súťaže.
Túto peknú tradíciu súťaže vo Svidníku založila Mgr. Anna Štefaniová, učiteľka odborných predmetov na hotelovej akadémii. Do súťaže sa zapojili študenti hotelových akadémií zo Svidníka, Kežmarku a Bardejova. Ich súťažné výtvory boli starostlivo vybraté, nezvyčajné, nápadité, precízne, esteticky doladené.
Súťaž sa konala v dvoch kategóriách: A – vyrezávanie naživo „free style“, B – hotová dekorácia. Súťažiaci v kategórii A, začiatočníci aj pokročilí, v časovom limite tri hodiny vyrezávali dekoráciu do ľubovoľného druhu melónu. V kategórii B súťažili študenti so svojimi vopred pripravenými prácami na ľubovoľnú tému. Hodnotila sa originalita, precíznosť, obtiažnosť, poriadok na pracovisku, umelecké spracovanie a vystihnutie témy. Odborná porota pozorne sledovala prácu študentov, ich práce ohodnotila a rozdelila do troch pásiem.
V kategórii A sa v zlatom pásme umiestnili Darina Vašičkaninová HA Bardejov a Daniela Horochoničová HA Svidník. Umiestnenie v striebornom pásme si vybojovali Dominika Vrábelová HA Kežmarok, Zuzana Chudíková HA Bardejov a Michal Kuruc HA Svidník.
V kategórii B sa v zlatom pásme umiestnili Zuzana Chudíková a Darina Vašičkaninová HA Bardejov a Daniela Horochoničová s Martinou Adamečkovou z HA Svidník, v striebornom Mária Zavodová, Jakub Obšajsník a Michal Kuruc z HA Svidník.
Súťaž sa konala na pešej zóne mesta Svidník. Obyvatelia a návštevníci mesta s veľkým záujmom sledovali prácu študentov a obdivovali ich umelecké diela. Sprievodným programom na spestrenie atmosféry bola ukážka grilovania s ochutnávkou, kde svoje zručnosti v tejto technike prípravy jedál predvádzali študenti hotelovej akadémie 1. a 2. ročníka – členovia krúžkov „Nové trendy v gastronómii“ a „Mladá gazdinka“ pod vedením Ing. H. Čepanovej a Ing. N. Feckovej.
Všetkým súťažiacim a návštevníkom pešej zóny prialo aj pekné počasie. Veľkoplošná obrazovka dotvárala neobvyklú atmosféru celej akcie. Naše poďakovanie patrí všetkým súťažiacim, Združeniu rodičov pri OA Svidník, CVČ Giraltovce a tešíme sa na ďalší ročník súťaže.
***
Svidník 6. mája 2013
Mgr. A. Štefaniová
Spojená škola, Hotelová akadémia Svidník