Mladý Vranovčan získal bronz
Študenti SOŠ, A. Dubčeka vo Vranove súťažili v Bratislave
Kuchár a čašníci úspešne reprezentovali SOŠ, A. Dubčeka, Vranov nad Topľou na veľtrhu gastronómie Danubius Gastro.
V dňoch 19. až 22. januára sa v Bratislave na výstavisku Incheba Expo Bratislava konal už 19. veľtrh gastronómie DANUBIUS GASTRO. Okrem prezentácie najnovších technológií v hoteliérstve a gastronómii prebehlo aj množstvo sprievodných podujatí, medzi iným aj súťaže v rôznych „gastronomických disciplínach“, či už v carvingu, v pečení, varení, príprave miešaných nápojov, alebo prípravy kávy.
Stredná odborná škola, A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou sa aktívne zapojila do súťaženia kuchárov a barmanov.
V piatok 20. januára prebiehal 10. ročník St. Nicolaus cup – barmanská súťaž juniorov v kategórii Long Drink. Súťažilo 64 mladých barmanov, ktorí pod drobnohľadom komisárov SkBA ( Slovenská barmanská asociácia), pripravovali alkoholický nápoj. Dôležité bolo zvládnuť bezchybne techniku miešania, ale aj zladiť chuť, použité ingrediencie vlastnej receptúry a zaujať farebnosťou a pripraviť vhodnú dekoráciu, to všetko v časovom limite šesť minút. Školu reprezentovali Michal Vojtek, študent štvrtého ročníka a Radka Jakubčínová, študentka tretieho ročníka, obaja z odboru čašník. Svoje skúsenosti so súťažením lepšie zúročil Michal Vojtek, ktorý s nápojom Posledný výkrik získal a do svojej zbierky úspechov pridal bronzové ocenenie. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu. Poďakovanie patrí aj Mgr. Anete Leškovej, majsterke odbornej výchovy, ktorá ich na súťaž pripravovala.
V ten istý deň súťažil aj Martin Kochan, študent tretieho ročníka odboru kuchár. Do celoslovenského finále postúpil z 5. miesta semifinálového kola, ktoré sa konalo v decembri 2011 v Piešťanoch. Bol to 2. ročník súťaže v odborných zručnostiach Skills Slovakia – Gastro junior. Gesciu prevzala Nadácia na podporu odborného vzdelávania a prípravy a Štátny inštitút odborného vzdelávania, v spolupráci s Klubom mladých kuchárov a cukrárov. Martin pripravoval pokrm, kde povinnou surovinou bol hovädzí močing. Pripravil Hovädzí močing dusený na zelenine a červenom víne s kukuričnou polentou a fazuľou na gazdovský spôsob. Martina Kochana na súťaž pripravoval Bc. František Ivanko, majster odbornej výchovy. Martinovi, aj jeho školiteľovi ďakujeme za reprezentáciu.
***
Vranov nad Topľou 25. januára 2012
Ing. Ľudmila Vagaská
zástupkyňa riaditeľa pre praktické vyučovanie