Námestie mieru 2, 080 01 Prešov, IČO: 37870475
  • Anglická verzia
  • Nemecká verzia
  • Francúzska verzia
  • Poľska verzia
  • Ruská verzia
  • Maďarská verzia
  • Ukrajinská verzia
  • Rusínska verzia
Textová verziaMapa stránkyTlačiť Odoslať RSS logo stránky youtubelogo portálu Twitterlogo portálu Facebook

Dôležitý oznam!

Práve sa nachádzate na starom webovom sídle Prešovského samosprávneho kraja po-kraj.sk, ktorý slúži na archívne účely.

Všetky aktuálne informácie nájdete na novej adrese: www.psk.sk
 

 

 
Späť

Mladý Vranovčan sa prebojoval do celoslovenského kola

16.12.2011

SOŠ, A. Dubčeka na súťaži Skills Slovakia

Stredná odborná škola (SOŠ), A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou sa veľakrát úspešne predstavila na súťažiach v odborných zručnostiach na rôznych úrovniach, počnúc regionálnymi, končiac medzinárodnými, aj v rôznych odboroch. Po prvýkrát sa do súťaženia zapojili aj kuchári.

Pod gesciou Nadácie na podporu odborného vzdelávania a prípravy a Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, v spolupráci s Klubom mladých kuchárov a cukrárov bol vyhlásený 2. ročník súťaže v odborných zručnostiach Skills Slovakia – Gastro junior, v odbore kuchár. Záštitu nad podujatím prevzalo ministerstvo školstva, odbornými garantmi sú aj z médií známi šéfkuchári – Jaroslav Židek, Pavel Pospíšil, Martin Kovarský, Igor Čehy.

Súťaž prebieha v niekoľkých kolách, začínalo sa školským kolom. Školské kolá sa konali od septembra do 28. októbra. Semifinálové kolo sa uskutočnilo 8. decembra, organizoval ho Klub mladých kuchárov a cukrárov v priestoroch SOŠ obchodu a služieb Piešťany.

Podľa propozícií, ktorých sa súťažiaci museli pridržiavať, bolo súťažné jedlo súčasťou štvorchodového menu. Súťažiaci museli pri príprave jedál použiť minimálne jednu z predpísaných surovín: kukuričné kurča, srnčí chrbát, alebo bažant. Zo školského kola sa odosielala prihláška do semifinálového kola s fotografiou hotového jedla, spolu s kalkuláciou na šesť porcií.

Spomedzi účastníkov, ktorí zaslali fotografie hotového jedla a kalkuláciu, vybrala porota 16 semifinalistov, ktorí 8. decembra súťažili v reštaurácii Semafor SOŠ obchodu a služieb v Piešťanoch. Medzi týchto semifinalistov sa zaradil aj študent 3. ročníka odboru kuchár SOŠ, A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou, Martin Kochan, ako jediný z Prešovského kraja.

Semifinále prebehlo v dvoch kolách, súťažili osemčlenné skupiny. Známky boli udeľované z celkového počtu 100 bodov nasledovne: 60 bodov za chuť40 bodov za prezentáciu, spôsob, čistotu a správne používanie výrobkov za účelom minimalizácie odpadu. Zo 16 súťažiacich porota vybrala osem postupujúcich do celoslovenského kola do Bratislavy.

A Martin bol úspešný, do celoslovenského kola postúpil z 5. miesta. Pripravoval „Balotínku z kukuričného kurčaťa so zemiakovou kašou a špenátovým pyré“.

Celoštátne kolo sa uskutoční 20. januára 2012 v rámci potravinárskej výstavy DANUBIUS GASTRO 2012, na výstavisku Incheby v Bratislave, s možnosťou postupu na medzinárodné kolo v SPA- Francorchamps Belgicko – Euroskills 2012.

Martina Kochana na súťaž pripravoval Bc. František Ivanko, majster odbornej výchovy. K dosiahnutému úspechu Martinovi, aj jeho školiteľovi blahoželáme, ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy, okresu aj kraja a prajeme mu šťastie, aj zdar a pevnú ruku na celoslovenskom kole.

***

Ing. Ľudmila Vagaská
zástupkyňa riaditeľa pre praktické vyučovanie
SOŠ, A. Dubčeka, Vranov nad Topľou

Fotogaléria:

Kontakty

Prešovský samosprávny kraj
Oddelenie komunikácie a propagácie
Námestie mieru 2 
080 01 Prešov

E-mail: hovorca@psk.sk

Mgr. Daša Jeleňová

Kancelária predsedu PSK, oddelenie komunikácie
tlačový hovorca PSK, vedúca oddelenia
dasa.jelenova@psk.sk
tel: 051/7081 135, +421 904 832 004
miestnosť: 150 I. poschodie

    

Rýchle odkazy

Užitočné odkazy

 

Newsletter Prešovského samosprávneho kraja prihláste sa na odber

 

Publikované: 16.12.2011 / Aktualizované: 16.12.2011 HoreTlačiť