Mladý Vranovčan sa prebojoval do celoslovenského kola
SOŠ, A. Dubčeka na súťaži Skills Slovakia
Stredná odborná škola (SOŠ), A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou sa veľakrát úspešne predstavila na súťažiach v odborných zručnostiach na rôznych úrovniach, počnúc regionálnymi, končiac medzinárodnými, aj v rôznych odboroch. Po prvýkrát sa do súťaženia zapojili aj kuchári.
Pod gesciou Nadácie na podporu odborného vzdelávania a prípravy a Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, v spolupráci s Klubom mladých kuchárov a cukrárov bol vyhlásený 2. ročník súťaže v odborných zručnostiach Skills Slovakia – Gastro junior, v odbore kuchár. Záštitu nad podujatím prevzalo ministerstvo školstva, odbornými garantmi sú aj z médií známi šéfkuchári – Jaroslav Židek, Pavel Pospíšil, Martin Kovarský, Igor Čehy.
Súťaž prebieha v niekoľkých kolách, začínalo sa školským kolom. Školské kolá sa konali od septembra do 28. októbra. Semifinálové kolo sa uskutočnilo 8. decembra, organizoval ho Klub mladých kuchárov a cukrárov v priestoroch SOŠ obchodu a služieb Piešťany.
Podľa propozícií, ktorých sa súťažiaci museli pridržiavať, bolo súťažné jedlo súčasťou štvorchodového menu. Súťažiaci museli pri príprave jedál použiť minimálne jednu z predpísaných surovín: kukuričné kurča, srnčí chrbát, alebo bažant. Zo školského kola sa odosielala prihláška do semifinálového kola s fotografiou hotového jedla, spolu s kalkuláciou na šesť porcií.
Spomedzi účastníkov, ktorí zaslali fotografie hotového jedla a kalkuláciu, vybrala porota 16 semifinalistov, ktorí 8. decembra súťažili v reštaurácii Semafor SOŠ obchodu a služieb v Piešťanoch. Medzi týchto semifinalistov sa zaradil aj študent 3. ročníka odboru kuchár SOŠ, A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou, Martin Kochan, ako jediný z Prešovského kraja.
Semifinále prebehlo v dvoch kolách, súťažili osemčlenné skupiny. Známky boli udeľované z celkového počtu 100 bodov nasledovne: 60 bodov za chuť a 40 bodov za prezentáciu, spôsob, čistotu a správne používanie výrobkov za účelom minimalizácie odpadu. Zo 16 súťažiacich porota vybrala osem postupujúcich do celoslovenského kola do Bratislavy.
A Martin bol úspešný, do celoslovenského kola postúpil z 5. miesta. Pripravoval „Balotínku z kukuričného kurčaťa so zemiakovou kašou a špenátovým pyré“.
Celoštátne kolo sa uskutoční 20. januára 2012 v rámci potravinárskej výstavy DANUBIUS GASTRO 2012, na výstavisku Incheby v Bratislave, s možnosťou postupu na medzinárodné kolo v SPA- Francorchamps Belgicko – Euroskills 2012.
Martina Kochana na súťaž pripravoval Bc. František Ivanko, majster odbornej výchovy. K dosiahnutému úspechu Martinovi, aj jeho školiteľovi blahoželáme, ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy, okresu aj kraja a prajeme mu šťastie, aj zdar a pevnú ruku na celoslovenskom kole.
***
Ing. Ľudmila Vagaská
zástupkyňa riaditeľa pre praktické vyučovanie
SOŠ, A. Dubčeka, Vranov nad Topľou