Námestie mieru 2, 080 01 Prešov, IČO: 37870475
  • Anglická verzia
  • Nemecká verzia
  • Francúzska verzia
  • Poľska verzia
  • Ruská verzia
  • Maďarská verzia
  • Ukrajinská verzia
  • Rusínska verzia
Textová verziaMapa stránkyTlačiť Odoslať RSS logo stránky youtubelogo portálu Twitterlogo portálu Facebook

Dôležitý oznam!

Práve sa nachádzate na starom webovom sídle Prešovského samosprávneho kraja po-kraj.sk, ktorý slúži na archívne účely.

Všetky aktuálne informácie nájdete na novej adrese: www.psk.sk
 

 

 
Späť

Spoločným cieľom PSK, KSK a miest Košice a Prešov je IDS

Prvého februára zavedú jednotnú tarifu v prímestskej doprave

Doprava

Zástupcovia východoslovenských krajov a miest sa v piatok (11.1.) stretli v Košiciach. Hlavným bodom rokovania bol integrovaný dopravný systém.

Podieľať sa na vybudovaní integrovaného dopravného systému (IDS) na východe Slovenska majú okrem Prešovského a Košického samosprávneho kraja aj mestá Košice a Prešov. V piatok 11. januára sa v Košiciach po prvýkrát spoločne stretli na rokovaní za okrúhlym stolom.

Integrovanie dopravy medzi PSK a KSK je dlhodobým procesom, ktorý môže trvať niekoľko rokov. Vo februári by však mala byť aplikovaná jeho prvá fáza.

„Prvá z tých fáz je harmonizácia zliav cestovných lístkov, a tá bude spustená už prvého februára 2019. Takže prvý krok už máme za sebou. A do tohto zľavového systému chceme stiahnuť aj dopravné podniky mesta Prešov a mesta Košice. Ďalšie kroky budú predmetom ďalších stretnutí, kde už budú prítomné aj jednotlivé mestá – Prešov a Košice,“ informoval predseda PSK Milan Majerský.

Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová doplnila, že v druhej etape sa musia zaoberať aj prípravou jednotných cestovných poriadkov, ktoré budú na seba nadväzovať. „Keď toto zvládneme, príde otázka železníc. A keď zvládneme to, tak potom sa môžeme baviť o jednotnom cestovnom lístku, spoločnom koordinátorovi dopravy, aby boli aj úhrady také, aby nikto na nikoho nedoplácal. Ale hlavným naším cieľom je spokojnosť občana a verím tomu, že urobíme všetko preto, aby to bolo urobené do dvoch rokov.“

Podľa župana PSK by bolo ideálne, keby sa to podarilo v čo najkratšom čase. „Samozrejme chceme dostať čím viac ľudí do verejnej hromadnej dopravy z osobných automobilov,“ uviedol Majerský s tým, že najprv začali s jednoduchšími krokmi, neskôr prejdú k zložitejším.

„Ja už som mal jedno stretnutie so zástupcami Železníc Slovenskej republiky a predpokladám, že v krátkej dobe zorganizujeme aj stretnutie s pánom ministrom dopravy k tejto téme,“ načrtol Majerský.

Súčasťou rokovania bola aj spolupráca na projekte piatich kráľovských miest Pentapolitana zahrňujúceho Košice, Prešov, Levoču, Bardejov a Sabinov, rozvoj turizmu, zlepšovanie fungovania samospráv, ale aj téma odpadového hospodárstva.

Fotogaléria

Kontakty

Prešovský samosprávny kraj
Oddelenie komunikácie a propagácie
Námestie mieru 2 
080 01 Prešov

E-mail: hovorca@psk.sk

Mgr. Daša Jeleňová

Kancelária predsedu PSK, oddelenie komunikácie
tlačový hovorca PSK, vedúca oddelenia
dasa.jelenova@psk.sk
tel: 051/7081 135, +421 904 832 004
miestnosť: 150 I. poschodie

    

Rýchle odkazy

Užitočné odkazy

 

Newsletter Prešovského samosprávneho kraja prihláste sa na odber

 

Publikované: 08.01.2019 / Aktualizované: 14.05.2019 HoreTlačiť