Námestie mieru 2, 080 01 Prešov, IČO: 37870475
  • Anglická verzia
  • Nemecká verzia
  • Francúzska verzia
  • Poľska verzia
  • Ruská verzia
  • Maďarská verzia
  • Ukrajinská verzia
  • Rusínska verzia
Textová verziaMapa stránkyTlačiť Odoslať RSS logo stránky youtubelogo portálu Twitterlogo portálu Facebook

 

 
Späť

Školenia a rokovania o verejnom obstarávaní

Proces verejného obstarávania by sa mohol zrýchliť

Správa a majetok

Úrad pre verejné obstarávanie sa vybral na výjazdové návštevy do samosprávnych krajov. Neobišiel ani Prešovský samosprávny kraj.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zorganizoval 28. mája na Úrade Prešovského samosprávneho kraja (PSK) školenia pre verejných obstarávateľov, kontrolórov, podnikateľov a novinárov. Súčasťou návštevy bolo aj rokovanie predsedu ÚVO Miroslava Hliváka a predsedu PSK Milana Majerského o problémoch s verejným obstarávaním na úrovni samosprávy.

„Mnohé projekty, najmä tie eurofondové, podliehajú dvojitej až trojitej kontrole. Tam narážame na problém, pretože samotný proces verejného obstarávania je naozaj zdĺhavý. Trvá to nekonečne dlho a koncoví užívatelia sú už z toho nervózni, pretože sa nemôžu dostať k realizácii samotného projektu. A čo je možno takým menším nešťastím, niekedy sa práve aj kvôli dĺžke verejného obstarávania projekt vôbec nerealizuje,“ uviedol po stretnutí predseda PSK Milan Majerský.

Zároveň dodal, že skrátením týchto procesov by sa celé verejné obstarávanie urýchlilo. „Vo viacerých európskych krajinách to funguje bez niekoľko stupňovej kontroly. U nás sú často aj rozdielne stanoviská jednotlivých stupňov kontroly. Práve preto by som bol rád, ak aby riadiace orgány nového kolo eurofondových výziev boli na vyšších územných celkoch. Jednoznačne by to omnoho zrýchlilo a zjednodušilo proces kontroly.“

Predsedovia zároveň rokovali aj o pokračujúcej komplexnej reforme verejného obstarávania, ktorú Miroslav Hlivák realizuje od nástupu do funkcie.

„Súčasťou rozsiahlej reformy je aj novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorá platí od januára tohto roku. Úrad ju pripravoval aj počas vlaňajších výjazdových návštev v župách. Po roku sme sa do Prešovského kraja vrátili a aj tu sa konfrontujeme s realitou. Zaujíma nás, aké skúsenosti majú verejní obstarávatelia s legislatívnymi zmenami. Na týchto výjazdových rokovaniach ich tiež metodicky usmerňujeme. Zároveň tiež šírime osvetu o modernizovanom systéme elektronického verejného obstarávania, ktorý úrad neustále vyvíja,“ povedal Hlivák.

Jednou z prínosných zmien tohto systému je podľa Hliváka možnosť vyhlasovať prostredníctvom neho zákazky s nízkou hodnotou. „Je to veľký benefit tak pre vyhlasovateľov súťaži, ako aj pre samotných podnikateľov. Aj týmto spôsobom sa zvyšuje transparentnosť vo verejnom obstarávaní na Slovensku a rastie dôvera v prerozdeľovania verejných zdrojov.“

Hlavnými témami školení bolo spoločné zadávanie zákaziek, zadávanie in-house zákaziek, zákazky s nízkou hodnotou, elektronizácia či sociálne a zelené verejné obstarávanie. Odborníci takisto školili záujemcov v oblasti predkladania ponúk, hovorili im o najčastejších chybách, radili, ako sa im vyvarovať, prípadne ako správne vypracovať ponuku.

***

Fotogaléria

 

 

Facebook Youtube

Kontakty

Prešovský samosprávny kraj
Oddelenie komunikácie a propagácie
Námestie mieru 2 
080 01 Prešov

E-mail: hovorca@psk.sk

Mgr. Daša Jeleňová

Kancelária predsedu PSK, oddelenie komunikácie
tlačový hovorca PSK, vedúca oddelenia
dasa.jelenova@psk.sk
tel: 051/7081 135, +421 904 832 004
miestnosť: 150 I. poschodie

    

Rýchle odkazy

Užitočné odkazy

 

Newsletter Prešovského samosprávneho kraja prihláste sa na odber

 

Publikované: 08.01.2019 / Aktualizované: 13.06.2019 HoreTlačiť