Námestie mieru 2, 080 01 Prešov, IČO: 37870475
  • Anglická verzia
  • Nemecká verzia
  • Francúzska verzia
  • Poľska verzia
  • Ruská verzia
  • Maďarská verzia
  • Ukrajinská verzia
  • Rusínska verzia
Textová verziaMapa stránkyTlačiť Odoslať RSS logo stránky youtubelogo portálu Twitterlogo portálu Facebook

 

 
Späť

Bielorusi majú záujem o spoluprácu s PSK

Samosprávu navštívil mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Igor Alexandrovič Leščeňa

Cezhraničná spolupráca

Bielorusko by chcelo spolupracovať s Prešovským samosprávnym krajom. Partnerstvo navrhuje medzi Brestskou oblasťou a PSK. Na stredajšom (28.11.) pracovnom stretnutí so županom Milanom Majerským to predostrel mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Bieloruskej republiky v SR Igor Alexandrovič Leščeňa.

„Medzinárodné vzťahy sa nemôžu budovať len medzi hlavnými mestami. Krajina je to, čo je za hranicami hlavného mesta. Mesto Brest je od Prešova vzdialené len 475 kilometrov, čo je sedem hodín autom," priblížil Leščeňa a dodal, že Brestská oblasť na juhu hraničí s Ukrajinou a na západe s Poľskom.

Spoluprácu vidí vo viacerých oblastiach a na rôznych úrovniach. „Aby sa môj sen splnil, tak si to predstavujem ako mnohovrstvový koláč. To znamená na úrovni krajov, krajského mesta, obchodných komôr, univerzít a ostatných spoločenských organizácií. Ako veľvyslanec sa budem snažiť o to, aby som skontaktoval našich podnikateľov a ľudí z ostatných oblastí," vysvetlil Leščeňa.

Ako uviedol predseda PSK Milan Majerský, kraj je otvorený spolupráci. Už v minulosti mal možnosť privítať Bielorusov na Slovensku ako člen školskej komisie.

„Na neformálnej úrovni fungovala spolupráca v oblasti školstva. V spolupráci v tejto oblasti by sme chceli pokračovať aj naďalej a nevylučujeme ani spoluprácu na ďalších úrovniach a v ďalších oblastiach,“ povedal po stretnutí Majerský s tým, že Bielorusi sa napríklad výnimočne dobre starajú o športovú prípravu a v tom môžu byť pre PSK inšpiráciou.

Bieloruský splnomocnenec Leščeňa na stretnutí deklaroval, že v čo najskoršom čase bude kontaktovať gubernátora Brestskej oblasti a oboznámi ho s možnou spoluprácou s PSK.

***

Fotogaléria

Kontakty

Prešovský samosprávny kraj
Oddelenie komunikácie a propagácie
Námestie mieru 2 
080 01 Prešov

E-mail: hovorca@psk.sk

Mgr. Daša Jeleňová

Kancelária predsedu PSK, oddelenie komunikácie
tlačový hovorca PSK, vedúca oddelenia
dasa.jelenova@psk.sk
tel: 051/7081 135, +421 904 832 004
miestnosť: 150 I. poschodie

    

Rýchle odkazy

Užitočné odkazy

 

Newsletter Prešovského samosprávneho kraja prihláste sa na odber

 

Publikované: 29.11.2018 / Aktualizované: 29.11.2018 HoreTlačiť