Námestie mieru 2, 080 01 Prešov, IČO: 37870475
  • Anglická verzia
  • Nemecká verzia
  • Francúzska verzia
  • Poľska verzia
  • Ruská verzia
  • Maďarská verzia
  • Ukrajinská verzia
  • Rusínska verzia
Textová verziaMapaTlačiť Odoslať RSS logo stránky youtubelogo portálu Twitterlogo portálu Facebook
 
Späť

Mačanka

Mačanka alebo niekde nazývana aj "kyšeľ" je to staré ľudové jedlo zo severovýchodného Slovenska. Kedysi, keď boli hlavnými surovinami v kuchyni kyslá kapusta a zemiaky, vznikla takáto omáčka (polievka). Táto špecialita dostala svoj názov od spôsobu jej jedenia. Ide o omáčku, do ktorej sa buď nadrobil chlieb, alebo sa z neho lámali väčšie kúsky a namáčali sa do taniera. Niekde sa zvykli k mačanke podávať aj zemiaky uvarené v šupke. Mačanky sa varili buď s mäsom, alebo bez neho.

Je to neoddeliteľné jedlo štedrovečernej večere rusínov, podáva sa s chlebom.

 

Vyskúšajte  mačanku z týchto receptov:

Hubová polievka (Mačanka zo Zemplína)

12.06.2009 Recept z obce Brekov (okres Humenné).

Domáca hubová máčanka

10.06.2009 Spišský recept.

Hubová mačanka

10.06.2009 Recept z obce Kalinov.

Hubová máčanka

09.06.2009 Recept z okresu Stará Ľubovňa.

Smotanová máčanka

09.06.2009 Recept z okresu Stará Ľubovňa.

Mačanka

08.06.2009

Zemiaková mačanka

13.05.2009

Mačanka na hubách

29.04.2009 Šarišský recept.

Hubová mačanka

28.04.2009 Recept z hornošarišskej obce Raslavice.

Biela máčanka starej mamy

28.04.2009 Spišsko-šarišský recept.

Mäsová mačanka

28.04.2009 Recept z hornošarišskej obce Raslavice.

Jankova mačanka

16.04.2009

 

Publikované: 16.04.2009 / Aktualizované: 26.06.2017 HoreTlačiť