fazuľa, údené koleno alebo údené rebierka, 1 mrkva, petržlen (koreň), pretržlenová vňať, kaleráb, 1 ks cibuľa, 2 ks cesnak, zelená paprika, 6 ks čierne korenie, 6 ks nové korenie, 1/2 lyžičky nové korenie mleté, 1 polievková lyžica soli, 3 dcl hrnček krúp, zeler (koreň aj vňať), zemiaky
Zemiakové gule (polniny): zemiaky, 2 ks cesnak, trochu soľ, 2 vajcia, oškvarky alebo slaninku, polohrubá výberová múka, hladká múka špeciál
Fazuľu namočíme ešte večer v chladnej vode tak, aby bola zakrytá. Fazuľu dáme variť osobitne v inej vode. Do fazule dáme trocha soli.
Pripravíme si údené koleno. Do hrnca dáme variť údené koleno alebo údené rebierka, potom pridáme 1 veľkú mrkvu (môžme ju nakrájať), petržlen (koreň aj vňať) , kaleráb, cibuľu, cesnak (2 ks), zelenú papriku, čierne korenie, nové korenie (celé aj mleté), soľ, hrnček umytých krúp, zeler (koreň aj vňať) a necháme vrieť 2 hodiny.
Osobitne si pripravíme aj zemiaky, ktoré nakrájame na malé kocky a uvaríme ich vo vode. Pol hodiny pred dovarením si pripravíme zemiakové gule (polniny).
Fazuľu, zemiaky a polninu spolu aj s vodou (v ktorej sa varili) dáme do hrnca s krúpami.
Zemiakové gule (polniny): si pripravíme zo zemiakov nastrúhamých ako na zemiakové placky. Pridáme cesnak (2 ks - pretlačený cez pučak), soľ, vajcia, na dochutenie oškvarky alebo opraženú slaninku a všetko to zmiešame s polohrubou výberovou mukou aj špeciálnou hladkou tak, aby cesto bolo dosť husté (asi tak ako na halušky), aby sa nerozvarilo. Potom to dobre zamiešame a lyžicou kladieme do vriacej vody a varíme asi pol hodiny.
(recept z okresu Sabinov)