400 g uvarených zemiakov, 150 g polohrubej múky, 1 vajíčko, 160 g masla, trocha soli, 150 g strúhanky, 130 g práškového cukru, 600 - 1000 g čerstvých alebo nakladaných sliviek
Uvedené množstvo zemiakov uvaríme v šupke. Po vychladnutí ich ošúpeme a pretlačíme cez strojček. Do zemiakovej kaše pridáme polohrubú múku, 30 g masla, trochu soli a jedno vajíčko. Suroviny rukou dobre premiešame, aby sa z nich vytvorilo kvalitné cesto. Vyrobenú zmes rozváľkame na múkou posýpanej table. Z cesta nakrájame štvorce o rozmeroch najmenej 10 x 10 cm. Do každého jedného vložíme zrelú alebo nakladanú slivku bez kôstky. Potom všetky štyri rohy cez ovocie preložíme, prstami postláčame a vyhotovíme guľky.
Nachystané gombovce nahádžeme do vriacej vody, ktorú sme predtým osolili a varíme okolo 5 minút.
Uvarené gombovce vyberieme z hrnca deravou drevenou varechou, necháme ich odkvapkať, naložíme na taniere, kde ich polejeme rozpusteným maslom, na ktorom sme osmažili strúhanku.
Gombovce môžeme posypať aj tvarohom, pomletými vlašskými orechami, makom alebo práškovým cukrom.
(J. Hrubovčák, Humenné)