1, 5 kg zelenej fazuľky, 2 zelené papriky, 2 - 3 zrelé rajčiaky, 1 cibuľa, 2 kávové lyžičky mletej čevenej papriky, masť, soľ, majorán, 1,4 l šľahačky alebo lahôdkovej smotany
Očistenú a nakrájanú zelenú fazuľku dáme na pekáč, do ktorého sme dali masť a spolu s cibuľkou speníme. Do toho pridáme na drobné kúsky narezanú zelenú papriku a všetko to trochu opečenieme. Potom pridáme ošúpané a rozštvrtené rajčiaky, 1,2 litra vody, koreniny, soľ, všetko dobre rozmiešame a v tlakovom hrnci dusíme 15 - 20 minút.
Keď sú už uvedené suroviny mäkké, pridáme do nich smotanu alebo šľahačku a podľa potreby ochutíme.
Podávame so zemiakmi alebo chlebom.
TIP: Fazuľkový paprikáš môže slúžiť aj ako príloha k pečenému mäsu, k minútkam, opekanej klobáse a podobne. Môžeme ho spestriť aj párkami nakrájanými na kolieska alebo bravčovým či teľací mäsom, narezaným na kocky alebo rezance.
V zimnom období môžeme rajčiaky a papriky nahradiť konzervovaným lečom alebo nakladanou zelenou fazuľkou.
(J. Hrubovčák, Humenné)