500 g očistených zemiakov,250 g hladkej múky špeciál, 1 strúčik cesnaku, 1/2 lyžičky sódy bicarbóny, 1 lyžička soli, 1 vajce, štipka mletého korenia
Očistené zemiaky umyjeme, postrúhame na strúhadle (ako na zemiakové placky), pridáme hladkú múku, cesnak, soľ, vajce, mleté korenie, všetko spolu rozmiešame. Pridáme 2 lyžice hladkej múky so sódou bicarbónou a premiešame.
Na plytký tanier si dáme múku do nej vkladáme po dva lyžice cesta a rukami formujeme oválne knedle (15 cm). Varíme vo vriacej osolenej vode 15 minút.
Podávame ako prílohu k varenému a údenému mäsu.
Knedle je možné variť priamo v krúpovej polievke v menšom množstve aj veľkosti (5 cm). Do cesta môžeme pridať aj pažítku, pečenú na kocky nakrájanú slaninku, oškvarky, alebo trochu oleja. Kto nemá rád cesnak, môže vmiešať do cesta sušené slivky.
(DSS v Brezovičke)