Námestie mieru 2, 080 01 Prešov, IČO: 37870475
  • Anglická verzia
  • Nemecká verzia
  • Francúzska verzia
  • Poľska verzia
  • Ruská verzia
  • Maďarská verzia
  • Ukrajinská verzia
  • Rusínska verzia
Textová verziaMapaTlačiť Odoslať RSS logo stránky youtubelogo portálu Twitterlogo portálu Facebook
 
Späť

Pikantná dedinská fazuľová polievka

SUROVINY:

400 g fazule,3 bobkové listy, 400 g prerastanej slaniny, 3 klinčeky, 1 kávovú lyžičku majoránky, 5 zrniek borievky, 2 cibule, 500 g póru, 2 červené a 2 zelené papriky, 2 polievkové lyžice mäsového extraktu, 2 kávové lyžičky mletej červenej papriky, soľ, mleté čierne korenie, 1 kávovú lyžičku bylinkového octu, 1/8 l šľahačky, štipku pálivej papriky

  

POSTUP:

Pripravenú fazuľu poriadne preberieme a na noc namočíme do poldruha litra vody.

Na druhý deň ju v tej istej tekutine prevaríme. Medzitým slaninu dáme do malého vrecúška a varíme okolo 60 - 80 minút. Docielený vývar dochutíme na kocky narezanou cibuľkou a ostatnou zeleninou, z ktorej sme si nakrájali neveľké pásiky (mrkva, petržlen, zeler). Následne pridáme aj mäsový extrakt a soľ.

Z hrnca vyberieme vrecúško so slaninou a necháme vychladnúť. Nachystanú šľahačku varechou rozmiešame s červenou paprikou a octom a vmiešame do polievkovej hmoty. Aby pikantná dedinská fazuľka mala patričný "šmrnc" spikantníme ju trocha štipľavou paprikou. Slaninu, ktorá nám už vychladla, nakrájame nadrobno a vysypeme späť do polievky.

TIP:  Podávame so sedliackym chlebom namasteným čerstvým maslom. Po konzumácií tejto polievky sa výborne hodí vypiť si ťažšieho červeného vína.

 

(J. Hrubovčák, Humenné)

 

HODNOTENIE RECEPTU:

Hodnotenie: 4/5
Hlasovalo: 3
Hodnotenie
Publikované: 15.06.2009 / Aktualizované: 26.06.2017 HoreTlačiť