kapusta, huby, klobásy (3 druhy), údené mäso, cibuľka, cesnak, sladká paprika, rajbanička (vianočná domáca cestovina)
Do 2 - 3 litrového hrnca dáme kapustu a prelejeme asi 2 l studenej vody, vložíme údené mäso v celku, huby (huby pred tým na 5 minút namočíme do studenej vody, vyžmýkame a dáme do hrnca - vodu z húb nepoužijeme!). Všetko v hrnci privedieme do varu, úplne stiahneme plyn a prikryté varíme asi 1 hodinu.
V malej rajnici na oleji orestujeme 2 cibule nakrájané nadrobno. Restujeme viac ako do sklovita (keď začne zlatnúť), vylejeme do kapusty. Pridáme 3 strúčky cesnaku nasekané nadrobno, 1 kávovú lyžičku sladkej mletej papriky.
Po hodine, keď je mäso skoro mäkké, pridáme len na poly prekrojené umyté klobásy (2 druhy, mamka dáva čo najviac druhov, hovorí, že čím viac druhov tým je lepšia...) a ešte varíme asi ½ hodiny. Ak chceme pridáme za hrsť rajbaničky – nemusí byť.
Odstavíme, keď trochu vychladne opatrne vyberieme mäso, klobásy – nakrájame mäso na kocky, klobásy na krúžky a vrátime späť do hrnca.
Dobrú chuť.
(DSS Prešov)