(4 porcie)
400 g polohrubá múka, 200 g pohánková múka, 300 g tvarohu, 2 vajíčka, 1 polievková lyžica oleja, voda, 2 ks cibuľa, soľ, maslo alebo slanina
Do uvedeného množstva polohrubej múky a pohánky dáme vajíčko, soľ, olej, prípadne aj vodu a vypracujeme dve cestá.
Medzitým si na tanieriku pripravíme tvaroh, do ktorého pridáme jedno vajíčko a trocha soli (kto chce mať tvarohovú plnku sladšiu, môže si ju aj ocukriť). Tvaroh rozmiešame, s malou lyžičkou ho porcujeme na nožom narezané kocky cesta. Konce pripravených štvorčekov prstami zlepíme do trojuholníkovej formy.
Keď už lepenie pirohov máme za sebou, do hrnca dáme vodu, ktorú osolíme. Po zovretí nasypeme pirohy do hrnca. Pirohy varíme 7 - 8 minút. Po uvarení ich scedíme.
Následne si v kastróliku (v malom hrnci) rozpražíme pol balíka masla, do ktorého môžeme pridať na vylepšenie chuti aj na drobno narezanú cibuľku a tým potom pirohy v hrnci zalejeme, posolíme, premiešame a porcujeme na pripravené taniere.
TIP: Kto chce mať pikantnejšie a ešte chutnejšie pohánkové pirohy, môže ich miesto masla, omastiť nadrobno narezanou a prepraženou domácou údenou slaninou.
K tomuto chutnému zemplínskemu jedlu môžeme podávať zakysanku, minerálku alebo pivo.
Pohánka dáva pirohám trochu tmavšiu farbu, ale perfektnú chuť.
(J. Hrubovčák, Humenné)