V niektorých dedinách sa huby na večeru nevarili, znamenali starosť. Preto namiesto hubovej mačanky sa varila ešte varová mačanka – biela a zemiaková mačanka.
kyslá kapusta,bobkový list, cesnak, kocky bujónu, olej, hladká múka, maslo, paprika
Voda sa zmieša so šťavou z kyslej kapusty, dodá sa bobkový list, roztlačený cesnak a kocky bujónu. Na oleji popražíme hladkú múku a urobíme si zápražku, vlejeme za stáleho miešania, ale odstavíme, aby nevrelo, aby sa nám nerobili hrudky.
Dáme variť a stále miešame, keď je mačanka riedka postup zopakujeme. Mačanka nesmie vrieť, keď sa zahusťuje lebo sa hneď robia hrudky.
Mačanka má byť kyslá a na tanieri sa poleje s rozpaženým maslom s paprikou.
(SOŠ arm. gen. L. Svobodu, Svidník)