1 acidofilné mlieko (450 g), 70 g masla, 1 čajová lyžica soli, 1 pretlačený cesnak, 70 g údenej alebo anglickej slaniny, 1 malá cibuľa, 1 polievková lyžica (PL) rastlinného oleja Zátrepka: 1 liter polotučného mlieka, 5 PL hladkej múky
Do hrnca dáme variť acidofilné mlieko. Varíme dovtedy, kým nevznikne tvaroh a srvátka. Tvaroh precedíme a ďalej nepoužívame. Srvátku dáme variť do druhého hrnca. Pridáme soľ a pretlačený cesnak. Keď začne vrieť, prilejeme pripravenú zátrepku. Zátrepku pripravíme tak, že do mlieka pridáme múku, ktorú dobre rozhabarkujeme. Všetko spolu povaríme a privedieme do varu. Keď máčanka zhustne, tak ju odstavíme. Cibuľu nadrobno pokrájame a spražíme s maslom dožlta. Vylejeme do uvarenej máčanky a premiešame. Slaninu taktiež narežeme na kocky a spolu s olejom opečieme. Potom ňou posypeme vrch každej porcie. Máčanku podávame s chlebom nakrájaným na malé kúsky.
(časopis imidž)