(porcie pre 5 osôb)
1200 g zemiaky, 350 g hladká múka, soľ (kávová lyžička), 100 g maslo
Deň vopred si uvaríme zemiaky (musia sa drviť, nesmú byť vodové). Uvarené zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle, dáme na dosku, posolíme a zamiesime s hladkou múkou. Vypracujeme cesto, ktoré spracujeme do valca s priemerom 6 cm. Valec dobre pomučíme hladkou múkou a narežeme asi na 1,5 cm kolieska, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenko a následne pečieme na rozpálenej platni.
Upečené ukladáme na seba na tanier a následne každú lokšu potrieme z jednej strany rozpusteným maslom.
TIP: Lokše sa hodia ako príloha ku kyslým polievkam (fazuľová, šošovicová alebo zemiaková) alebo ich môžeme plniť rôznymi plnkami.
(DDaDSS Tovarné)