(5 porcií)
6 ks väčších zemiakov, 320 g polohrubej múky, čajová lyžička soli, 100 g údená slanina, 2 menšie cibule, 500 g bryndze, 5 l vody na varenie halušiek
Očistíme zemiaky. Zemiaky umyjeme, nastrúhame alebo rozmixujeme. Šťavu z nich nevytláčame. Zemiaky zmiešame s múkou a polovicou čajovej lyžičky soli. Cesto musí byť husté, no nie suché.
Haluškové cesto pretlačíme cez riedke strúhadlo do vriacej vody, ktorú sme osolili polovicou čajovej lyžičky soli.
Halušky, ktoré vyplávajú z vody na hladinu priebežne odoberáme do osobitnej nádoby.
Údenú slaninu a cibuľu pokrájame na kocky. Slaninu a cibuľu osmažíme na panvici dohneda.
Uvarené halušky zmiešame s bryndzou.
Podávame s osmaženou slaninou a cibuľou. Na pitie odporúčame kyslé mlieko.
(DSS Prešov)