1 kilo polohrubej muki, 1/2 ľitra mľika, 1 vajco, droźdže, suľ, voda, mak, kvasna kapusta, sir, maslo
Do deci ľetnoho mľika dame droźdže, lošku cukru a zochabime chviľu postac. Naľejeme to na muku do miski, pridame vajco, mľiko a až nakoňec suľ. Urobime hlatke cesto (je hotove, kec śe odľepuje od ruki). Zochabime postac na ceplim mesce.
Kec vikiśňe, dame ho na tablu a robime šuľočki (valčeki) hrube asi tak 1 až 2 centi a porežeme ich na male 1,5 centimetrovo kuski - bobaľki.
Bobaľki pokladzeme na vimascenu tepšu tak, abi śe nedotikaľi. Pečeme u horucej ruľe pri največšej ceploce asi 15 minut.
Kec su upečene, povibirame ich do miski, ňechame vichladnuc a zochabime stvardnuc do viľije.
Na viľiju ich zaľejeme zos horucu vodu abi zmekľi, aľe pozor abi ňerozmokľi, scadzime, poľejeme zos roztopenim maslom a zmišame z makom a cukrom, abo zo sirom abo s kvasnu kapustu podľe ľubosci.
(zdroj: http://vychod.euweb.cz/index.php?action=recepty)