500 g polohrubá múka, 2 ks vajcia, 100 ml oleja, soľ, 1 kocka (80 g) droždie, 10 g cukor, 300 ml mlieko, 500 g zemiaky, škorica, 100 ml olej na potieranie cesta, 50 g práškový cukor
Z droždia, mlieka a cukru urobíme kvások, ktorý pridáme do preosiatej múky. Zároveň pridáme soľ, zemiaky a vypracujeme hladké cesto. Necháme kysnúť na teplom mieste.
Keď cesto vykysne, dáme ho na pomúčenú dosku, mierne rozvaľkáme. Do stredu cesta navrstvíme pripravené zemiaky, ktoré nesmú byť horúce ale ani studené. Okraje cesta ukladáme smerom nahor a v strede pospájame.
Prenesieme - prevrátime na vymastený plech jemne ho na plechu rozváľkame po celej ploche, vydličkou urobíme dierky striedavo po ceste. Na teplom mieste necháme podkysnúť. Vrch pomastíme olejom a dáme piecť, pečieme do zlatista.
Horúci pomastíme s olejom a posypeme práškovým cukrom.
Pokrájame na väčšie porcie a podávame.
Rovnako postupujeme pri kapustových, lenže hlávkovú kapustu si predprípravíme:
600 g biela hlávková kapusta, 100 ml olej, soľ, 30 g cukor
Nastrúhanú kapustu na jemno podusíme na oleji, pridáme soľ, premiešavame a keď získava sklovitú konzistenciu, pridáme cukor. Necháme ju voľne sa dodusiť a vlažnou plníme cesto.
(SOŠ Bijacovce)