Námestie mieru 2, 080 01 Prešov, IČO: 37870475
  • Anglická verzia
  • Nemecká verzia
  • Francúzska verzia
  • Poľska verzia
  • Ruská verzia
  • Maďarská verzia
  • Ukrajinská verzia
  • Rusínska verzia
Textová verziaMapaTlačiť Odoslať RSS logo stránky youtubelogo portálu Twitterlogo portálu Facebook
 
Späť

Beluše plnené zemiakmi

SUROVINY:

(10 porcií - hmotnosť 1 porcie 360 g)

Cesto: 750 g múka hladká,  750 g múka hrubá,  110 g tuk pokrmový, 650 g mlieko, 45 g droždie, 125 g cukor, 25 g soľ 

Zemiaková plnka:  280 g zemiaky, 50 g maslo čerstvé, 50 g cibuľa,  15 g soľ 

 

POSTUP:

Do preosiatej múky pridáme soľ, cukor, v časti mlieka rozšľahané žĺtky, rozohriatý tuk a v troche vlažného mlieka vykysnuté droždie. S ostatným vlažným mliekom v stroji vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.

Vykysnuté rozdelíme na diely, vyvaľkáme na plátky asi pol cm hrubé, dáme na vymastené plechy a rozotrieme zemiakovú plnku.

Necháme krátko podkysnúť, okraje potrieme rozšľahanými bielkami a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry.

Upečené beluše necháme vychladnúť, potrieme maslom a pokrájame na porcie

Zemiaková plnka:  Očistené, očiek zbavené umyté zemiaky pokrájame na kocky a varíme v osolenej vode do mäkka. Uvarené zemiaky ocedíme, rozmiešame v stroji, pridáme opraženú cibuľu a maslo.

 

TIP:  Takto podobne pripravujeme aj beluše plnené hlávkovou kapustou.

 

(DSS Spišské Podhradie)

 

HODNOTENIE RECEPTU:

Hodnotenie: 5/5
Hlasovalo: 10
Hodnotenie
Publikované: 10.06.2009 / Aktualizované: 26.06.2017 HoreTlačiť