(10 porcií - hmotnosť 1 porcie 360 g)
Cesto: 750 g múka hladká, 750 g múka hrubá, 110 g tuk pokrmový, 650 g mlieko, 45 g droždie, 125 g cukor, 25 g soľ
Zemiaková plnka: 280 g zemiaky, 50 g maslo čerstvé, 50 g cibuľa, 15 g soľ
Do preosiatej múky pridáme soľ, cukor, v časti mlieka rozšľahané žĺtky, rozohriatý tuk a v troche vlažného mlieka vykysnuté droždie. S ostatným vlažným mliekom v stroji vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté rozdelíme na diely, vyvaľkáme na plátky asi pol cm hrubé, dáme na vymastené plechy a rozotrieme zemiakovú plnku.
Necháme krátko podkysnúť, okraje potrieme rozšľahanými bielkami a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry.
Upečené beluše necháme vychladnúť, potrieme maslom a pokrájame na porcie
Zemiaková plnka: Očistené, očiek zbavené umyté zemiaky pokrájame na kocky a varíme v osolenej vode do mäkka. Uvarené zemiaky ocedíme, rozmiešame v stroji, pridáme opraženú cibuľu a maslo.
TIP: Takto podobne pripravujeme aj beluše plnené hlávkovou kapustou.
(DSS Spišské Podhradie)