(10 porcií)
350 g biela fazuľa (suchá), voda, 250 g údený bôčik, 500 g baranina mäso zo stehna, 60 g 10 g olej, 100 g paradajkový pretlak, 30 g kečup (pikant), soľ, mleté čierne korenie, 10 g cukor kryštálový, celozrný chlieb
Bielu fazuľu preberieme, umyjeme, na noc namočíme do studenej vody, dáme variť aj s umytým údeným bôčikom.
Baranie mäso priečne prešpikujeme plátkami údenej slaniny a pokrájame na kúsky, ktoré osolíme, okoreníme a opečieme na oleji. Pridáme k fazuli a prikryté dusíme 2 hodiny. KeĎ sú už fazuľa a mäso mäkké, vyberieme mäso a pokrájame na 10 častí, porcií.
Do fazule pridáme kečup, paradajkový pretlak, dochutíme soľou, korením a cukrom a ešte chvíľu podusíme.
Hotové jedlo porcujeme na tanier, ozdobíme bôčikom a podávame s chlebom.
Tip: Konzumenti, ktorí nemajú radi baranie mäso, môžu použiť bravčové plece!
(SOŠ Bijacovce)