Námestie mieru 2, 080 01 Prešov, IČO: 37870475
  • Anglická verzia
  • Nemecká verzia
  • Francúzska verzia
  • Poľska verzia
  • Ruská verzia
  • Maďarská verzia
  • Ukrajinská verzia
  • Rusínska verzia
Textová verziaMapa stránkyTlačiť Odoslať RSS logo stránky youtubelogo portálu Twitterlogo portálu Facebook

 

 
Späť

Sektorová konferencia odprezentovala zážitkovú gastronómiu

Spojili sa školy, prevádzky a lokálni producenti

Školstvo

Témou sezónnosť-lokálnosť-udržateľnosť v gastronómii sa zaoberali aktéri sektorovej konferencie, ktorú zorganizoval Prešovský samosprávny kraj. Netradičná konferencia hostila opäť nielen odborníkov vo svojom fachu, ale aj žiakov z gastronomických škôl a lokálnych výrobcov.

Variť z lokálnych, sezónnych surovín a bezodpadovo. To bola téma ďalšej sektorovej konferencie v rámci Národného projektu Zlepšenia stredného odborného školstva v Prešovskom kraji. Interaktívna konferencia štylizovaná ako „ranná šou“, kde sa prelínala panelová diskusia odborníkov s komentovaním varením známeho šéfkuchára Jaroslava Bachledu, sa uskutočnila vo štvrtok 22. septembra v Hniezdnom (okr. Stará Ľubovňa).

FOTO - Súťaž 6 školských tímov z Prešovského a Žilinského kraja pod dohľadom šéfkuchárov

„Dnešný deň bol ukážkou toho, že keď sa spoja školy, prevádzky a lokálni producenti, tak sa dá variť nielen kvalitne, chutne a atraktívne, ale do gastronómie sa dá vniesť aj lokálnosť, sezónnosť a udržateľnosť, čo bolo aj témou dnešného stretnutia. Presne toto by sme chceli pretaviť do vzdelávania na našich stredných školách s gastronomickým zameraním. Pretože len úzkou spoluprácou všetkých týchto troch subjektov sa nám podarí dosiahnuť želaný výsledok,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Na podujatí sa predstavilo aj šesť školských tímov z Prešovského (4) a Žilinského samosprávneho kraja (2), ktorí si zmerali sily vo varení mäsitého a bezmäsitého jedla pod dohľadom skúsených šéfkuchárov. Podmienkou bolo, aby do svojich pokrmov zakomponovali surovinu z tzv. mystery boxu.

FOTO - Jedlo pripravené na sektorovej konferencii venovanej gastronómii

V panelovej diskusii vystúpili odborníci z gastronomického odvetvia, ktorí sa venovali udržateľnosti nielen v prevádzkach, ale aj na školách, legislatíve, obsahu vzdelávania, výberu partnerov na spoluprácu či skúsenostiam z praxe.

Súčasťou konferencie bola prezentácia regionálnych producentov zo Spiša, ktorí predstavili remeselné sirupy, pivo, sypané čaje, mäsové a syrové výrobky, destiláty, mliečne výrobky, zeleninu, ale aj chilli produkty. Okrem iného sa prezentoval i color latte art s degustáciou kávy.

V poradí štvrtá sektorová konferencia na tému 3D tlač sa uskutoční v stredu 28. septembra v Poprade. Jej súčasťou bude prezentácia najmodernejších 3D tlačiarní, 3D skenerov a prístrojov na tvarovanie plastov.

 

***

V Prešove 22. septembra 2022

Oddelenie komunikácie a propagácie

 

Facebook

 

 

 

 

 

Kontakty

Prešovský samosprávny kraj
Oddelenie komunikácie a propagácie
Námestie mieru 2 
080 01 Prešov

E-mail: hovorca@psk.sk

Mgr. Daša Jeleňová

Kancelária predsedu PSK, oddelenie komunikácie
tlačový hovorca PSK, vedúca oddelenia
dasa.jelenova@psk.sk
tel: 051/7081 135, +421 904 832 004
miestnosť: 150 I. poschodie

    

Rýchle odkazy

Užitočné odkazy

 

Newsletter Prešovského samosprávneho kraja prihláste sa na odber

 

Publikované: 22.09.2022 / Aktualizované: 30.09.2022 HoreTlačiť