Mačanka alebo niekde nazývana aj "kyšeľ" je to staré ľudové jedlo zo severovýchodného Slovenska. Kedysi, keď boli hlavnými surovinami v kuchyni kyslá kapusta a zemiaky, vznikla takáto omáčka (polievka). Táto špecialita dostala svoj názov od spôsobu jej jedenia. Ide o omáčku, do ktorej sa buď nadrobil chlieb, alebo sa z neho lámali väčšie kúsky a namáčali sa do taniera. Niekde sa zvykli k mačanke podávať aj zemiaky uvarené v šupke. Mačanky sa varili buď s mäsom, alebo bez neho.
Je to neoddeliteľné jedlo štedrovečernej večere rusínov, podáva sa s chlebom.
Vyskúšajte mačanku z týchto receptov:
12.06.2009 Recept z obce Brekov (okres Humenné).
10.06.2009 Spišský recept.
10.06.2009 Recept z obce Kalinov.
09.06.2009 Recept z okresu Stará Ľubovňa.
09.06.2009 Recept z okresu Stará Ľubovňa.
08.06.2009
13.05.2009
13.05.2009
29.04.2009 Šarišský recept.
28.04.2009 Recept z hornošarišskej obce Raslavice.
28.04.2009 Spišsko-šarišský recept.
28.04.2009 Recept z hornošarišskej obce Raslavice.
16.04.2009